ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η δίαιτα έχει εδώ και δεκαετίες αποτελέσει μια δημοφιλή στρατηγική απώλειας βάρους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση προς την ελευθερία της διατροφής και την ενσυνείδητη κατανάλωση ως μια πιο βιώσιμη και υγιή προσέγγιση της διατροφής. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε γιατί η ελευθερία της διατροφής και η ενσυνείδητη κατανάλωση είναι καλύτερες από την δίαιτα βασισμένη στην επιστημονική απόδειξη.

Οι αρνητικές πτυχές της δίαιτας:

Η δίαιτα συχνά περιλαμβάνει περιορισμό των θερμίδων και της κατανάλωσης ορισμένων τροφών ή ομάδων τροφίμων, που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα στέρησης και σε επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης. Επιπλέον, οι περιοριστικές δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, που μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία.

Σε μια ανασκόπηση 31 μακροπρόθεσμων μελετών δίαιτας, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι δίαιτες συνήθως οδηγούν σε απώλεια βάρους στον σύντομο χρόνο, αλλά η πλειοψηφία των διαιτούντων επανακτούν το βάρος μέσα σε ένα έως πέντε χρόνια και κάποιοι ακόμη καταλήγουν να παίρνουν περισσότερο βάρος από αυτό που έχασαν αρχικά (1).

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Obesity έδειξε ότι η χρόνια δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα, όπως αύξηση του στρες, της ανησυχίας και της κατάθλιψης (2).

Τα οφέλη της ελευθερίας της διατροφής και της ενσυναίσθησης:

Η ελευθερία της διατροφής και η ενσυναίσθηση βασίζονται στις αρχές της αυτοσυγκράτησης και της ακρόασης των φυσικών σημάτων πείνας και κορεσμού του σώματός μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη απώλεια βάρους και βελτιωμένη συνολική υγεία.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν την ενσυναίσθητη διατροφή έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και λιγότερες διαταραχές στη διατροφή από ό,τι οι γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες (3). Επιπλέον, η ενσυναίσθητη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, την εικόνα του σώματος και τη γενική ευημερία (4).

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Εκπαίδευσης Υγείας έδειξε ότι άτομα που εκπαιδεύτηκαν στις αρχές της ενσυναίσθητης διατροφής είχαν μείωση της απογοήτευσης από το σώμα και βελτίωση της αυτοεκτίμησης (5).

Συνολικά, η δίαιτα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όπως ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά, επαναλαμβανόμενη αύξηση βάρους και αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα.

Η ελευθερία στη διατροφή και η ενσυναίσθητη διατροφή από την άλλη μεριά μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη απώλεια βάρους και βελτιωμένη γενική υγεία. Επιπλέον, η ενσυναίσθητη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, την εικόνα του σώματος και τη γενική ευημερία. Ακούγοντας το σώμα μας και τρώγοντας με τρόπο συμπονετικό και θρεπτικό, μπορούμε να επιτύχουμε μια υγιή σχέση με τη διατροφή και τα σώματά μας.

References:

• Mann T, Tomiyama AJ, Westling E, Lew AM, Samuels B, Chatman J. Medicare’s search for effective obesity treatments: diets are not the answer. Am Psychol. 2007;62(3):220-33.

• Bacon L, Aphramor L. Weight science: evaluating the evidence for a paradigm shift. Nutr J. 2011;10:9.

• Tylka TL, Eneli IU, Kroon Van Diest AM, et al. A preliminary investigation of the eating behaviors of women with and without weight and shape concerns. Eat Behav. 2013;14(3):389-93.

• Bacon L, Stern JS, Van Loan MD, Keim NL. Size acceptance and intuitive eating improve health for obese, female chronic dieters. J Am Diet Assoc. 2005;105(6):929-36.

• Van Dyke N, Drinkwater EJ. Review article relationships between intuitive eating and health indicators: literature review. Public Health Nutr. 2014;17(8):1757-66.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *